Učitavanje...

Vodič za dragi kamen meseca u kome ste rođeni

Januar

Granat

Februar

Ametist

Mart

Akvamarin

April

Dijamant

Maj

Smaragd

Jun

Biser

Jul

Rubin

Avgust

Peridot

Septembar

Safir

Oktobar

RužIčasti turmalin

Novembar

Citrin

Decembar

Tanzanit

Dragi kamen za rođene u januaru - granat

Podsećajući na crvena zrna nara, ovaj dragi kamen je dobio svoje ime iz engleske srednjevekobne reči iz 14 veka "gernet" što znači tamno crveno. Ovi prelepi dragulji se mogu sresti u nekoliko varijacija boja, najčešće od tamno intenzivno crvene do zasićene ljubičasto-crvene. Ovaj posebno tvrd i izdržljiv kamen, može se naći širom sveta, naročito u Vajomingu, Češkoj, Grčkoj, Rusiji, Tanzaniji, Madagaskaru, Šri Lanci i Indiji.

Garnet je simbol istine i vere, zbog toga su za ovaj kamen mislili da pruža sigurnost njegovom vlasniku tokom putovanja, štiteći ga od nesreća dok je daleko od kuće i da imaju sposobnosti da zaštite svoje vlasnike od noćnih mora. Granat je, takođe, simbol dubokog i dugotrajnog prijateljstva. Darujte granat nekome, čije prijateljstvo duboko cenite. Granat je čak hvaljen zbog svojih lekovitih moći i za njega se kaže da ima lekovita svojstva za srce i pluća.

Pregledajte našu kolekciju nakita sa granatom i izaberite savršeni poklon za one, koji imaju rođendan u januaru, želeći im sreću, zdravlje i blagostanje.

Dragi kamen za rođene u februaru - ametist

Ametist je, kvarc iz porodice minerala, čija ljubičasta boja varira od crvenkasto purpurne do svetlo sivkasto ljubičaste. Reč ''ametistos'' dolazi od grčke reči, što znači ''nije pijana'', a kako je ljubičasta boja nalikovala vinu, nije slučajnost da je 'methy' reč za vino. Ametisti se mogu naći širom sveta, posebno u USA, Meksiku, Brazilu, Kanadi, Africi, Italiji, Nemačkoj i Rusiji.

Ametist, pokazujući dramu i uzbuđenje svojim izuzetnim bojama, le lako prepoznatljiv dragulj. Drevni vlasnici, koji su nosili ovaj kamen, verovali su da ih on može zaštititi od pijanstva i trovanja. Danas ovi upečatljivi kameni povezuju se sa stabilnošću, mirom, balansom, iskrenošću i spokojstvom. Takođe je korišćen kao lek u Srednjem veku da odagna pospanost i da izoštri intelekt i još uvek se smatraju da su efikasni za smanjenje simptoma kod bolesti zavisnosti, glavobolje, nesanice i za opšte isceljenje.

Pogledajte našu kolekciju nakita da ametisom, ne samo za one koji su rođeni u februaru, već i za poklon, jer ovaj kamen pruža dodatnu toplinu, snagu i hrabrost.

Dragi kamen za rođene u martu - akvamarin

Hladne umirujuće boje ovog kamena, kao da nosite komadić talasa iz okeana, opravdavaju spominjanje morske vode u svom imenu. Čak se je verovalo da akvamarini dolaze od kovčega sirena, doplivali do obale. Ovi jarki dragi kameni u boji mogu se naći u Brazilu, Kini, Kolumbiji, Rusiji, Indiji i SAD-u.

Zahvaljujući njihovoj povezanosti s morem, akvamarini su smatrani svetim kamenjem mornara, obećavajući im sigurno putovanje. Zbog svoje umirujuće boje veruje se da donose spokojstvo i mir svom vlasniku. Rimljani su verovali da nakit sa akvamarinom može da pomogne da se postigne pomirenje s neprijateljima, a neki su verovali da su ovi dragi kameni u stanju da ponovo probude ljubav među ljudima.

Za akvamarine se i dalje veruje, zbog njihovog umirujućeg efekta, da su korisni za mentalno zdravlje i da neguju unutrašnje spokojstvo. U antičkim vremenima, ove dragulje su koristili za lečenje bilo koje infekcije i smatralo se da su efikasni za lečenje očnih bolesti.

Nakit sa akvamarinom biće lep poklon ne samo za one, koji su rođeni u martu, već se može koristiti i kao poklon za nevestu, jer su simbol dugotrajnog zajedništva i ljubavi.

Dragi kamen za rođene u aprilu - dijamant

Srećnici rođeni u aprilu mogu da nazovu najvredniji dragulj - dijamant, kamenom meseca u kome su rođeni. Od grčke reči ‘’adamas’’, što znači neuništiv, dijamant zaista zaslužuje ovo ime. Najčvršći i najtrajniji kamen, zbog toga je simbol večne ljubavi. Ovi draglji su, takođe, specijalni po svojoj širokoj paleti boja, od najpoznatije kristalno bele do vrlo tamne - crne. Nalazišta dijamanta danas se nalaze pre svega u Južnoafričkoj Republici, Indiji, Brazilu, Kanadi i Australiji.

Dijamanti su bili cenjeni još od antičkih vremena, čak i pre 400g pr.Hr. Čak i tekstovi na sanskritu spominju čuda sa tim kristalima. Mnoge legende su povezane sa ovim dragim kamenom, verovalo se je da su dijamanti stvoreni munjama, koje su pogodile Zemlju, Grci su verovali da su dijamanti bile suze bogova ili krhotine zvezda.

Zbog svih legendi o dijamantima, njihovoj bještavoj vatri i sjaju, verovalo se da imaju čarobnu moć. Ovaj kamen predstavlja vera, lojalnost, poštenje, čistoću i ljubav. To je razlog zašto su dijamanti široko prihvaćeni za najbolji izbor za vereničke prstene. Smatra se da ovi dragulji imaju izvanrednu isceljujuću snagu, leče bolesti povezane s mozgom, a zbog čistoće, koja se povezuje sa njima, sposobni su da izvuku svaki otrov iz tela.

Veličanstveni dijamanti, pružajući snagu, su simbol večne ljubavi, ne samo onima koji su rođeni u aprilu, već svima koje volite.

Dragi kamen za rođene u maju - smaragd

Svojom jarkom zelenom bojom, smaragd bi mogao da se nazove simbolom proleća i zbog toga ne čudi što je to kamen za one koji su rođeni u maju, kada je zelena priroda tako upečatljiva. Poznat po svojim jarkim bojama, što je intenzivnija zelena boja to je vrednost smaragda veća, ponekad čak iako postoje plavkaste nijanse. Ime za smaragde indirektno potiče od grčke reči '' smaragdos'', što je bila ime za nekoliko vrsta zelenih kamena. Ovi kameni mogu se naći u Kolumbiji, Brazilu, Pakistanu, Rusiji, Australiji, Južnoj Africi, Indiji, Norveškoj i SAD-u.

Smaragdi sa svojom zasićenom zelenom bojom su simbol obnavljanje života i poseduju osobine, koje se prenose u Vašem životu, kao što su vernost, odanost i prijateljstvo. Postoje mnogi mitovi o smaragdu. Stari Rimljani su povezivali smaragde sa boginjom Venerom, koja je predstavljala plodnost, dobrotu i lepotu. Za njihove lekovite moći, verovali su da sprečavaju epilepsiju, zaustavljaju krvarenja i spuštaju groznicu.

Dajte poklon, ispunjen jarkim prolećnim bojama Vašim voljenima, koji su rođeni u maju, sa blistavim intenzivnim zelenim smaragdom.

Dragi kamen za rođene u junu - biser

Jedini dragi kamen, koji su stvorila živa bića - ostrige i školjke, biseri usrećuju osobe, rođene u junu, da imaju ovako neobičan kamen za mesec u kome su rođeni. Razlikujući se po boji od najpopularnijih belih do retkih crnih, biseri su čudesni darovi okeana. Ime bisera potiče od latinske reči "perna", što znači "noga" zbog toga što otvorena ljuštura školjke liči na ovčju nogu. Biseri danas uglavnom dolaze iz Japana, Kine, Australije, Filipina i Indonezije.

Biseri su visoko cenjeni još od vremena drevnog Egipta. Od tada su počele legende i mitovi, nazivajući ove dragulje suze sa Meseca, sposobne da donesu milosrđe, čistoću, nevinost i veru. Smatra se da imaju isceljujuću moć, mogu da leče veliki broj bolesti, pa čak i ludilo. Biseri se i do dan-danas koriste kao lekovi u Aziji.

Biseri, simboli čistoće, mogu da budu veoma dobar izbor za verenički prsten, da pokažu najčistija osećanja, koje gajite za svoju voljenu.

Dragi kamen za rođene u julu - rubin

Nekada davno nazvan "vatreni kamen" u drevnim azijskim pričama, nije slučajno da rubini pripadaju onima, koji su rođeni u julu, kao da donose toplotu leta. Ime rubina potiče od latinske reči "ruber", što znači crveno. Kako je to jedan od četiri draga kamena, vrednost rubina, između ostalog, se meri njegovom bojom. Što je prozračniji, "krvaviji" rubin, to će biti veća njegova vrednost. Njihova neobična boja i tvrdoća, koja je manja samo od dijamanta, čine rubin jedan od najpoželjnijih dragih kamena širom sveta. Rubini se mogu sresti u Burmi, Šri Lanci, USA, Indiji, Australiji, Pakistanu, Nepalu, Afganistanu, Brazilu, Mjanmaru i Tajlandu.

Zbog svoje vatrene crvene boje rubini su postali simbol strasti, povećavaju hrabrost, energiju i štite one, koji ih nose od sporova i štetnih misli. Oni se povezuju sa vitalnošću, hrabrošću i snagom života, donoseći uspeh u ljubavi. Zbog svih ovih razloga, rubini su savršeni za vereničke prsten da pokažu vatrenu snagu Vaše strasne ljubavi

Dragi kamen za rođene u avgustu - peridot

Među najstarijim draguljima poznati ljudima, peridot je kamen za one, koji su rođeni u septembru. Simbol Sunca, peridot donosi svetlo zelenu boju poslednjem mesecu leta. Peridot je jedan od onih kamena, koji se ne mogu sresti u različitim bojama, već njegova boja varira od svetlo maslinasto zelene do tamne smeđkasto zelene boje. Peridot se može naći u Brazilu, Burmi, Australiji, Keniji, Meksiku i Šri Lanci.

Poreklo imena peridota nije sasvim jasno, ali se misli da potiče od grčke reči "peridona", što znači "davanje izobilja". Ovaj kamen nosi ovo značenje do dan-danas, jer se veruje da peridot donosi prosperitet i sreću. Zbog pomenute simbolike Sunca, peridot pomaže kod depresije, smanjenju negativnih emocija i stresa, uklanjanju toksina iz organizma, pa čak može da pomognu za poboljšanje kose, kože i nokata.

Peridot nije samo savršeni poklon za one, koji su rođeni u avgustu da im donese prosperitet i letnji sjaj, već je, takođe, savršen za verenički prsten, jer se kaže da pomaže da svi ljudski odnose i bračni život budu harmoničniji.

Dragi kamen za rođene u septembru - safir

Popularni još od Srednjeg veka, safiri su dragi kamen za osobe rođene u septembru. Ovi dragulji se mogu sresti u nekoliko različitih boja, međutim najpoznatiiji su oni sa intenzivno plavom bojom. Čak i njihovo ime vodi poreklo od nekoliko drevnih jezika, ali jedno od opšte prihvaćenih je da na latinskom “sapphirus”, znači “plav”. Safiri se mogu naći u Indiji, Mjanmaru, Tajlandu, Vijetnamu, Šri Lanci, Kini, Australiji, Brazilu, Africi i Severnoj Americi.

Zahvaljujući umurujućoj moći plave boje, za safire se veruje da donose smirenje, harmoniju i pomažu da se fokusira um. Još od Srednjeg veka se veruje da safiri pojačavaju mudrost. Oni su simbol iskrenosti, vernosti i lojalnosti i iz tog razloga nakit sa safirima ne bi bio savršen poklon samo onima, koji su rođeni u septembru, već može da se izabere za verenički prsten, sposoban da pokaže kako je Vaša ljubav izuzetna. Čak je i princeza Dajana imala safir na svom vereničkom prstenu, što pokazuje da je safir dostojan da ga nose kraljevske osobe!

Dragi kamen za rođene u oktobru - ružičasti turmalin

Turmalin se može sresti u različitim bojama i nijansama, ali sjajni sveto ružičasti turmalin je posvećen onima, koji su rođeni u oktobru. Uopšteno govoreći, značenje imena je "kamen sa pomešanim bojama" i dolazi od riječi '''tura mali'' na sinhaleskom. Možda zbog svoje boje, ružičasti turmalin je povezan sa srčanom čakrom i kaže se da otvara srca za bezuslovnu ljubav. Nalazišta ružičastog turmalina su u Brazilu, Šri Lanci, Nigeriji, Mozambiku, Madagaskaru, Afganistanu, Pakistanu i SAD-u.

Mnoge legende kruže oko ovog kamena. U drevnim vremenima se verovalo da turmalini imaju čarobnu moć i da štite od zla i to je kamen za koji se kaže da sadrži najviše metafizičkih moći. I do današnjeg dana se vjeruje kako roza turmalin može smirivati i opuštati, smanjivati stres i anksioznost.

Dajući ga na poklon onima, koji su rođeni u oktobru, pokazaćete koliko puno cenite tu osobu. Pokazuje saosećanje, nežnost i koliko je jaka Vaša ljubav sa ružastim turmalinom.

Dragi kamen za rođene u novembru - citrin

Citrin, svojom toplom bojom, izabran za kamen za sve koji su rođeni u novembru, kao da donosi svetlost i toplotu u ovom hladnom mesecu. Ime ovog kamena govori dovoljno, citrin podseća na dragoceno sočno citrusno voće ili argume. Nalazišta, gde može da se sretne citrin su u Brazilu, Boliviji, Africi i Rusiji.

Legende kažu kako je citrin sposoban da otvori Vaš um i na taj način da podstiče povećanje Vaše mentalne sile. Još uvek se veruje kako citrini imaju isceljujuću i umirujuću snagu, ublažavaju teskobu, nervozu i doprinose smanjenju stresa u svakodnevnom životu. Pretpostavlja se, kako boja ovog kamena se povezuje sa veseljem i radošću, pruža onome koji ga nosi više nade i snage u teškim situacijama.

Citrin može biti jako dobar izbor za poklon, ne samo onima, koji su rođeni u novembru, već poklonite ovaj kamen, povezan sa veseljem i izmamite osmeh na licima najdražih!

Dragi kamen za rođene u decembru - tanzanit

Osobe rođene u decembru imaju jedan izuzetan dragulj, posvećen samo njima. Tanzanit je jedan od najnovijih i jedan od poslednje otkrivenih dragih kamena. Tanzanit, uprkos svojoj relativno modernoj istoriji, zaslužio je ovacije i divljenje zbog svoje blistave zasićene plave boje. Ovaj kamen je veoma redak i jedno od nekoliko mesta, za koja možemo da kažemo da su pravi srećnici što ga imaju je i oblast u Tanzaniji.

Kako je tanzanite relativno novijeg datuma, još uvek nema mitova i legendi koje kruže oko njega. Međutim, tanzanit su primetili iz kompanije Tiffany&Co, koji su dali ime ovom kamenu po zemlji svog porekla, i popularizirali su ga širom sveta, čineći tanzanit jednim od najcenjenijih dragulja danas.

Nakit sa tanzanitom bio bi prekrasan poklon ne samo onima koji su rođeni u decembru, već i svima koje volite. Dajte dragi kamen koji će definitivno stvoriti i promeniti istoriju nakita!