x
 
   

Dijamant

Dijamant je najomiljeniji dragi kamen, jedini sastavljen od jednog elementa. Ima samo ugljenik u svojoj hemijskoj strukturi i molekuli ugljenika su formirani tako da je svaki vezan za sledeći u savršenoj simetriji u svakom pravcu.

 

Dijamant je najomiljeniji dragi kamen, jedini sastavljen od jednog elementa. Ima samo ugljenik u svojoj hemijskoj strukturi i molekuli ugljenika su formirani tako da je svaki vezan za sledeći u savršenoj simetriji u svakom pravcu. Dijamant je najčvršća prirodna supstanca zbog svoje strukture. Po Mohovoj skali njegova tvrdoća je 10. Toliko je čvrst da ga može iseći samo drugi dijamant. Njegovo ime je poteklo iz grčke reči “adámas” što znači “nesalomiv”. Takođe je poznat po svom sjaju i visokoj disperziji svetlosti. Ono što ga razlikuje od drugih kamenova je i vreme potrebno da se formira.
Dijamantski verenički prstenovi
Dijamanti su prvo nađeni u Indiji, pre 2,400 godina, i Indija je prvi proizvođač dijamanata. Danas je to Južna Afrika, Indija, zatim Brazil, Kanada i Australija.
U antičkom Rimu i Grčkoj, za dijamante se smatralo da su suze bogova, slomljeni deo zvezde koji je pao na zemlju. Dijamant je prvo spomenut u rimskoj literaturi prvog veka n.e. koja kaže da su vrhovi Kupidonove strele od dijamanata. Nosili su dijamante kao talismane, jer su verovali da štiti od zla. To verovanje je poteklo od indijske mitologije u kojoj su dijamanti navodno stvoreni kada je munja udarila u stenu. Štaviše, u trinaestom veku zakon u Francuskoj je zabranjivao nošenje dijamanata osim za kraljicu i kralja.
Dijamantske ogrlice
Prvi prsten od dijamanata koji je muškarac dao ženi je onaj koji je 1477 godine Vojvoda Austrije dao Mariji od Burgundija. Poznat kao kraljica dragulja, i dragulj kraljeva, dijamant je povezan sa simbolom moći, snage, nevinosti, dugotrajnosti i dobre sudbine. On je kamen rođenja u aprilu i koristi se da označi 60-tu godišnjicu venčanja.
Kod Glamire, dijamanti imaju posebno mesto u dizajnu nakita i odabrani su u skladu sa kriterijumima. Prvi je taj da mora biti 100% nekonfliktan dijamant kako bi bio korišćen u Glamira proizvodnji.

Pročitajte više 

Dijamantske minđuše
PREPORUČUJEMO VAM
boderISTRAŽITE JOŠ

Boja dijamanta se određuje pomoću 3 komponente: nijansa, zasićenost i ton. Skala za boje ide od D do Z. Savršeni dijamant poznat po D boji, nije obojen. H boja je najbolja ocena sudeći po performansama komada i harmoniji sa drugim dizajnima. Zato se u Glamiri koriste dijamanti H boje. Dijamantski rez se odnosi na simetriju, proporcije i uglačanost dijamanta koji su prilagođeni tokom procesa obrade nakon što se izvade iz zemlje. Sve se to radi kako bi se dobio sjaj u dijamantu. Sečenje se deli na 3 dela: proporcija, uglačanost i simetrija. Postoji 5 ocena; odličan, vrlo dobar, dobar, zadovoljavajuć i nezadovoljavajuć. Sa druge strane, oblik dijamanta se meša sa sečenjem, i ukazuje na stil ili dizajn u toku obrade dijamanta za poliranje, kao što su četvrtasti princes rez. Kod Glamire možete pronaći mnogo oblika dijamanta, uključujući taj, brilijant, okrugli, trilion, jastuk oblik, srce, oval i smaragdni oblik, kojima možete personalizovati Vaše komade nakita. Kao rezultat izlaganja ugljenika visokim temperaturama i pritisku unutar zemlje, svi prirodni dijamanti imaju unutrašnje tragove, takozvane inkluzije i spoljne tragove zvane ‘mrlje. Jasnoća dijamanta se odnosi na čistotu i kriterijumi uključuju utvrđivanje broja ovih tragova, njihove veličine, reljefa i pozicije. Kako bi se našao idealan odnos cene/kvaliteta, važno je da se poznaju inkluzije u VVS1 i SI2 skali jasnoće i da se ne vide golim okom. Glamira uvek koristi dijamanta u VS (very slightly inclusions – vrlo malo inkluzija) za jasnoću u nakitu. I dijamantski karat je mera da se utvrdi veličina dijamanta u odnosu na težinu. 1/5 grama (0.2 g) i jednokaratni dijamant teži 100 poena.

Glamira stvara jedinstven dijamantski nakit, ogrlice, minđuše, manžetne i vereničke prstenove, i stavlja ih na Vaš dlan da ih personalizujete u skladu sa Vašim modnim željama. Dijamantske minđuše koje uključujuću viseće, alke ili dijamantske na šraf, su najbolja opcija koju možete da promenite kako biste istakli Vašu lepotu. Ili možete imati delove zvezda oko vrata u formi dijamantske ogrlice. Iznad svega, možete da dopustite Kupidonovoj streli sa dijamantskim vrhom da se pretvori u dijamantski verenički prsten i pogodi tu specijalnu damu u Vašem životu pravo u srce!