Učitavanje...

Upoređivanje dragulja

Na prvi pogled kod dijamanta, belog safira i Swarovski kristala se ne mogu uočiti razlike. Sva tri kamena pokazuju različit unikatni kvalitet, prednosti i određene zahteve, tako da mogu da budu prikladni za različite prilike. Boja mudrosti, bela u juvelirstvu i izradi nakita ostaje kao boja elegancije - stavljajući samu boju na vrh spiska najpopularnijih nakita. Osnovna razlika, koja može da Vam pomogne da napravite razliku između belog safira i dijamanta je prelamanje svetlosti - proces kod koga svetlost prodire kroz dragulj, odbija se i vraća natrag, stvarajući graciozan sjaj. Osnovna razlika između dijamanta i Swarovski kristala je ta što su dijamanti prirodni dragulji, dok su Swarovski kristali ljudska tvorevina.

I beli safir i dijamanti izgledaju prekrasno na komadima nakita kao što su ogrlice, prsteni ili minđuše, jer visoka tvrdoća dijamanta i belog safira je pogodna za izradu svih stilova i modela. Uprkos tome što dijamanti i beli sapiri imaju sličan sjaj, oni dolaze iz različitih geoloških izvora i njihove mineralne karakteristike su različite. Beli safiri dolaze iz grupe korunda i njegova grupa ili porodično stablo obuhvata i obojene safire i rubine. S druge strane, dijamanti sadrže čisti ugljenik i imaju isti hemijski sastav kao grafit i ugljen. Ako Vam budžet dozvoljava, toplo Vam preporučujemo da izaberete dijamante za prilike, koje Vas prate ceo život, ali ako tražite mogućnost prijateljski nastrojenu ka Vašem novčaniku, beli safir može da bude Vaš izbor sa sličnim kvalitetom.

Dijamanti su se formirali pod uticajem visoke toplote i pritiska duboko pod zemljom i tačno taj visoki pritisak je napravio da dijamanti budu najtvrđa supstanca i supstanca, koja ima najbolju provodnost. Vulkanske erupcije su izbacile dijamante na površinu, dok se beli safiri nalazi na površini zemlje kao sedimentne stene. Vi treba da se brinete o svom nakitu sa dijamantima veoma pažljivo kako bi oni sačuvali svoj sjaj i kontrast. Za čišćenje dijamanata možete da koristite mekanu četkicu za zube i specijalnu pastu, dok ako imate beli safir ovaj proces čišćenja ne treba da ponavljate suviše često. Očaravajući sjaj dijamanata je vanvremenski i večan i uvek je u modi za vereničke prstene i venčane burme.

Neka malo dublje da proučimo razlike između beloga safira i dijamanta po pitanju boje-obojenosti, odbijanje svetlosti i izdržljivodsti (tvrdoće).

Boja

Da biste uočili razliku između belog safira i dijamanta treba da proverite nijanse svetlosti. U principu, dijamanti odbijaju svetlo vrlo snažno i stvaraju iskričavi svetlosni oreol od koga zastaje dah, dok beli safiri takođe imaju sjaj i bljesak, ali ne tako upečatljiv.

Prelamanje svetlosti

Kada se svetlost apsorbuje u uglovima ovog dragulja, ona počinje svoje unutrašnje kretanje od jednog ugla do drugog, prelama se od jedne strane na drugu stranu i dobija se neprekidno svetlo, koje podseća na sunce. Dijamanti imaju visok stepen prelamanja svetlosti zbog svoje konstrukcije i tada sijaju svetlije. Ova prekrasna igra majke prirode utiče i na vrednost dijamanta. Kada upoređujete beli safir i dijamante možete da vidite da dijamanti sijaju u svim duginim bojama. Neverovatne boje postaju vidljive pod svetlom i to je ta snaga retkosti. Ovi retki dragi kameni, koji hvataju svetlost, prelamaju je i odražavaju njen prekrasan sjaj, su oduvek bili veoma cenjeni i potražnja za njima datira vekovima.

Čvrstoća

Dijamanti su četiri puta tvrđi od belog safira i to pokazuje koliko je ovaj kamen izdržljiv. Beli safir ne može lako da se ogrebe i bez obzira koji od njih izaberete, uz neverovatnu i dobru izradu, možete da dobijete komad nakita za ceo život.

više

Kada upoređujete dijamant i Swarovski kristal, možda na pravi pogled ne možete da vidite razliku, ali u stvarnosti postoji značajna razlika kada počnete da gledate iz perspektive informisanosti. Swarovski kristal je kristal, koji je izrađen od stakla u Austriji. On ne može da se sretne u prirodi, ne dobija se prirodnim putem, i iz tog razloda on nije prirodni dragi kamen. Velika prednost Swarovski kristala je ta što ima visoki sjaj i prekrasnu kristalnu čistoću. Osim toga, on Vam omogućava da ga oblikujete, da dobijete različite oblike i da dobijate širok izbor različitih boja.

Dijamanti mogu da se klasifikujete prema različitim kriterijumima i ovi kriterijumu su poznati kao 4C: boja (color), brus (cut), čistoća (clarity) i karat (carat). Prema ovim kriterijumima se određuju kvalitet dijamanta i u zavisnoti od dobijenih vrednosti tokom ocenjivanja, možete da dobijte dijamante sa GIA ili HRD sertifikatom. U ovim sertifikatima možete da pronađete sve važne osobine dragog kamena koji ste kupili. Ako ne možete da se odlučite između dijamanta, Swarovski kristala i belog safira, napravite tablicu, tako da možete da uočite razlike. Dijamant ima dugotrajnost - kaže se da ima doživotni vek trajanja i on je prirodan, redak, blistav i ima vrlo, vrlo visok kvalitet. Swarovski kristali su napravljeni u laboratoriji, blistavi, prijateljski naklonjeni Vašem novčaniku i izledaju vrlo slično kao dijamanti. Beli safir je prirodni kamen, po pristupačnoj ceni i dugotrajan.

Vi možete da izabere prsten, minđuše ili ogrlicu. Najvažnija stvar je da izaberete pravi dragi kamen za Vas prema Vašem ukusu, da budete sigurani da je njegova obrada i izrada nakita visokog kvaliteta i da se to uklapa u Vaš budžet. Zamolićemo Vas da imate na umu, koji kod dragi kamen da izabere, nakit je delikatan i nežan komad, tako da treba da budete veoma pažljivi dok koristite i nosite prsten, ogrlicu ili minđuše. Nošenje nakita može da utiče na dragi kamen i zbog toga je potrebno da budete pažljivi i nežni sa draguljem, kako bi izbegli ogrebotine, promenu boje ili sjaja.