Učitavanje...

Više o dijamantima u boji

Više o dijamantima u boji

Prirodni dijamanti u boji ilustruju izuzetnu eleganciju prirode. Raritet je najizraženije svojstvo obojenih dijamanta. Prilikom izbora i kupovine savršenog komada nakita sa obojenim dijamantima karakteristike su suprotne od izbora klasičnih dijamanata. Zasićenost boje je glavni atribut po kome se ocenjuje koliko je redak i vredan dijamant u boji. Najpoznatiji retki obojeni dijamanti su jarko ružičasti, jarko plavi i jarko zeleni. Osim toga, čak i gotovo neprimenta razlika u nijansi obojenosti može da ima veliki uticaj na vrednost dijamanta.

Najređi obojeni dijamanti su crveni, zeleni i plavi, sa srednjim do tamnim nijansama u kombinaciji sa umerenom zasićenošću boje.

Boja

Odsjaj, dubina i intenzitet boje su najvažniji činioci na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine obojenih dijamanata. Dijamant će biti vredniji što je veći intenzitet njegove boje.

Obrada i brušenje

Lepota obojenog dijamanta se može dodatno naglasiti odgovarajućim brušenjem i pravilnom obradom. Brušenje govori samo za sebe - što je kvalitetnije napravljeno brušenje to će se boja bolje reflektovati prilikom izlaganju izvoru svetlosti. Obrada nakita sa obojenim dijamantima treba da se odabere veoma pažljivo i da je napravi samo profesionalac tj. ekspert. Sinergija boja je ključni faktor, na primer, žuti dijamant izgleda bolje u kombinaciji sa žutim zlatom, dok crveno zlato se više slaže sa crvenim dijamantom.

Oblik i čistoća

Karakteristike kao što su oblik i čistoća nemaju jednaku važnost kao što su boja i brušenje, ali takođe igraju veoma važnu ulogu. Oblik obojenih dijamanata obično se bira tako da dizajn nakita dodatno naglašava njegovu boju.