Učitavanje...

Više o dragom kamenju

Više o dragim kamenima

Dragulji su prelepi minerali, koji se koriste za izadu nakita. Pre nego što bude nude napravljen nakit, dragulji treba da se iseku, (bruse) i poliraju. Dragi ili poludragi kameni, specijalno ako su jednom brušeni i polirani koriste se za izradu nakita.

4C za dragulje

Boja dragog kamena (Obojenost-nijansa-zasićenost)

Svi prirodni dragulji su jedinstveni po svojoj boji. Da bi bolje razumeli pojmove i da bi mogli da identifikujete različite parametre boje, važno je da se fokusirate na tri stvari kada su u pitanju dragulji. Ista vrsta dragog kamena može da ima različit intenzitet obojenosti, nijanse, čistoću, zasićenost i boju. Osnovni faktori koji određuju kvalitet boje su: obojenost, nijansa i zasićenost.

Obojenost je primarna osnovna boja dragog kamena, koja predstavlja jednu od osnovnih boja iz spektra boja (duga). Određivanje obojenosti je jednostavno kao navođenje da je dragi kamen plavi, crveni, zeleni ili žuti.

Nijansa određuje koliki je intenzitet boje dragog kamena. Ona može da varira od vrlo svetle do tamne, idealna nijansa bi bila neutralna, što znači da nije previše svetla niti da je previše tamna, već da je negde po sredini. Pored toga, u zavisnosti od dizajna i obrade nakita, različite nijanse mogu da izgledaju atraktivnije od drugih, ponekad to je i stvar ukusa i ličnog izbora.

Zasićenost, često je poznata i kao čistoća boje i dragi kameni, koji imaju odličnu zasićenost boje sadrže malo ili nimalo braon ili sive boje. Naravno, što je čistija boja to je vrednost dragog kamena veća.

Brušenje/rez dragulja

Kvalitet dragih kamena određuje jedan od najvažnijih elemenata - brušenje /rez. Nakon 18 godina iskustva u poslovanju sa draguljima, nastojimo da kvalitetom brušenja pridodamo maksimalnu lepotu svakom od naših dragulja. Odlično brušenje direktno će se odraziti na kvalitet dragog kamena, naglasiće intenzitet boje, smanjiće vidljivost nečistoća i prvenstveno poboljšaće ukupan vizuelni izgled. Možemo klasifikovati-gradirati brus/rez u 4 nivoa: standardan, dobar, veoma dobar i odličan. U najboljem slučaju, svi dragi kameni kupljeni u GLAMIRI su sa veoma dobrim ili odličnim rezom. Kvalitet i vrsta brušenja/reza dragulja je uvek naveden u delu sa detaljnim opisom proizvoda.

Prozračnost dragulja

Prozračnost dragulja se odnosi na boju i čistoću dragog kamena. Što je manji sadržaj primesa toliko će biti bolje klasifikovani /gradirani, a samim tim će biti i skuplji dragi kameni. Čistoća dragog kamena zavisi od njegove vrste. AAA čistoća se odnosi na veoma čiste dragulje bez primesa, dok čistoća AA se odnosi na polučiste dragulje sa primesama. U najboljem slučaju neki će dragulji biti klasifikovani kao AAAA, što znači da imaju najveću moguću čistoću. Čistoća dragog kamena je uvek navedena u delu sa detaljnim opisom proizvoda.

Karat težina dragulja (veličina)

Karat je mera težine dragih kamena. Različite vrste dragog kamenja mogu da imaju različitu gustinu (masa po jedinici zapremine), zbog toga dva dragulja iako vizuelno izgledaju da su iste veličine mogu da se razlikuju po težini. Na primer, dijamant ima manju gustinu od rubina, iz tog razloga 1no-karatni dijamant izgleda veći od 1no-karatnog rubina.

DRAGO KAMENJE

Smaragd

Safir

Rubin

Crni dijamant

Beli safir

Smaragd

Raskošni i jarko zeleni dragulji; njihovo ime potiče od grčke reči “smaragdos”, što znači zeleni kamen. Jedan od 4 osnovnih dragih kamena, pored dijamanta, safira i rubina, je izuzetak, jer njegova površina je ispunjena primesama i smatra se da ima znatno manju tvrdoću u poredeđenju sa drugim dragim kamenima. Vrednost smaragda se određuje prema 4C kriterijumu: boja, brušenje/ rez, čistoća i karati. Međutim, za ovaj dragi kamen boja ima najvažniju ulogu čineći da smaragdi sa svetlom jarko zelenom bojom imaju najveću vrednost. Čistoća je drugi veoma važan kriterijum. Smaragdi imaju puno primesa, što je prozirniji ovaj kamen on ima veću vrednost. Ovi dragulji danas se mogu naći u Kolumbiji, Zambiji, Afganistanu, Australiji, Austriji, Brazilu, Madagaskaru, Mozambiku, Namibiji, Nigeriji, Norveškoj, Pakistanu, Rusiji, Somaliji, Južnoafričkoj Republici, Španiji, Švajcarskoj, Tanzaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Povezan sa srčanom čakrom, za smaragd se kaže da je to dragi kameni za uspešnu ljubav. Veruje se da donosi mir, predanost, posvećenost, pružaju prijateljsku naklonost, lojalnost i saosećajnost. Još od antičkih vremena ljudi su bili fascinirani ovim kamenon, smaragd je bio omiljeni dragulj Kleopatre i veruje se da je starim Egipćanima donosio večni život. Isceliteljske sile koji ima ovaj kamen je još jedan razlog zašto se smaragd smatra izuzetnim. Veruje se da oni mogu da budu kao protivotrovi, da čiste organizam od otrova ili toksina, da pomažu oporavak posle infektivnih bolesti. Kažu da pomažu u lečenju srca, pluća čak i vraćaju izgubljeni vid.

Smatra se da su smaragdi kameni Venere, koja donosi sigurnost u ljubavi i ljubavnim vezama, što čini ovaj kamen kao jedan od najomiljenijih prilikom izbora vereničkih prstena, pored toga to je tradicionalni kamen za rođene u maju.

Safir

Safiri se mogu sresti u nekoliko različitih boja i nijansi, plavi su najpopularniji među njima i najčešće se povezuju sa ovim dragim kamenom, zbog toga nije slučajno što njegovo ime potiče od latinske reči “sapphirus’’, što znači plav. Jedan je od najtvrđih kamena na zemlji - 9.00 po Mosovoj skali, od safira su samo tvrđi dijamanti i moisaniti. Po kriterijumu 4C (obojenost, brus, čistoća i karati), po kome se određuje vrednost safira, boja ima najveći značaj. Safiri, koji imaju najveću vrednost imaju zasićenu intenzivno plavu boju, ne previše tamnu i bez sivkastih nijansi. Nalazišta ovog dragog kamena danas su u Šri Lanci, Vijetnamu, Kini, Tajlandu, Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Madagaskaru i Istočnoj Africi.

Postoji veliki broj mitova i verovanja vezana za safire. Stari Persijci su verovali da je nebo obojeno u plavo da bi izgledalo kao boja safira. Safiri su i u moderno doba ostali omiljeni dragulj kraljevskih porodica i safir je bio na vereničkom prstenu, koji je Princ Čarls dao Ledi Dijani. Veruje se da safiri smiruju anksioznost, smiruju nerve i čine um jasnijim. Asociraju se sa grlenom čakrom, što znači da safiri mogu da pomognu da razumemo bolje sami sebe. Safiri donose umirujuću energiju, takođe pomažu da se bolje koncentrišete i da postanete samomotivisaniji. Kaže se da safiri imaju isceljujuću moć, pomažu kod probavnih smetnji, eliminišu apatiju i letargiju.

Safiri predstavljaju simbol zajedništva, iskrenosti i čiste ljubavi, zbog toga ovi dragulji su savršeni izbor za verenički prsten. To je i dragi kamen za osobe rođene u septembru.

Rubin

Jedan od četiri najvrednija dragulja, pored dijamanta, safira i smaragda, je rubin, koji je dobio ime po svojoj boji, jer latinska reč “rubeus’’ znači crven. Rubini, kao i safiri, su bliski dragulji i oba pripadaju porodici korunda. Rubini su jedan od najtvrđih kamena, imaju tvrdoću 9.00 na Mosovoj skali i samo su dijamanti i moisaniti tvrđi od njih. Vrednost ovih dragulja meri se kao i kod ostalih dragulja korišćenjem 4C kriterijuma - obojenost, brus, čistoća i karati, uključujući i njihovu zemlju porekla. Najcenjeniji rubini dolaze u tamnijoj zasićenoj intenzivnoj crvenoj boji, poznatoj pod imenom "golublja krv" i ne sadrže nijanse žute ili plave boje. Nalazišta rubina danas su u Mjanmaru, Madagaskaru, Nepalu, Pakistanu, Tadžikistanu, Tanzaniji, Vijetnamu i SAD-u.

Od drevnih vremena, rubine su nazivali draguljima ljubavi i strasti, nešto više od toga smatrali su ih afrodizijacima, kamenjem koje privlači seksualnu energiju. Veruje se kako daju energiju i entuzijazam, pomažu u borbi protiv umora i iscrpljenosti. Rubini čine um jasnijim, poboljšavaju koncentraciju i povećavaju motivaciju. Veruje se da ovi dragi kameni imaju sposobnost da rešavaju sporove, imaju moć pomirenja i štite od zlih misli. Za rubine se kaže da imaju moć lečenja, jer su povezani sa srčanom čakrom i veruje se da vrše detoksikaciju tela i krvi. Oni su korisni za srce, snižavanju groznicu i temperaturu i poboljšavaju lošu cirkulaciju krvi.

Rubini su dragi kameni za osobe rođene u julu i jedan od osnovnih kamena za izbor vereničkih prstena, zbog svoje jake simbolike strasti i ljubavi. Tradicionalno se poklanjaju rubini kao poklon za 15-tu i 40-tu godišnjicu svadbe.

Crni dijamant

Klasifikovani kao dragi kameni, prirodni crni dijamanti su savim neprozirni i to je ono po čemu se razlikuju od većine dijamanata. Smatraju se veoma vrednim, jer su neverovanto lepi i jako retki. Međutim, u poređenju sa drugim obojenim dijamantima oni su mnogo dostupniji.

Postoje kontradiktorni mitovi i verovanja, koja se vezuju za crne dijamante i šta oni predstavljaju. Prema indijskoj legendi, oni predstavljaju Yamu, boga smrti. Međutim, italijani veruju upravo suprotno, smatraju da je to kamen pomirenja - zbog toga veruju da crni dijamant može da pomogne u problematičnim vezama, pomažuću u obnavljanju bliskosti i povezanosti i njenom funkcioniranju.

Karati - Karat je jedinica težine, kojom se mere dijamanti. Razlika u ceni kod različitih prodavaca se dobija kao rezultat različitih uzroka, na primer, neobrađeni prirodni crni dijamanti bili bi skuplji, ali su još uvek jeftinija alternativa od dijamanta u drugog boji. Crne dijamante je teže polirati i to može da utiče na brušenje.

Brus - Sirovi, neobrađeni prirodni crni dijamanti u stvarnosti izgledaju dosta grubo, zbog toga je potrebno da budu oblikovani koristeći različite metode i taj proces se naziva brušenje (rezanje) ili poliranje. To se radi pomoću tanke kružne testere bez zuba, a dejstvo "brušenja" vrši dijamantska prašina, kojom je impregnirano samo sečivo.

Čistoća - Čistoća kamena ukazuje na broj primesa ili nečistoća kod dijamanata, ali kada se radi o crnim dijamantima, to nije važno, jer oni ne propuštaju svetlost kao drugi dijamanti.

Obojenost - Prirodni crni dijamanti mogu se naći neobrađeni u tačno istoj crnoj boji, što ih čini veoma popularnim, zbog retkosti njihove boje. Svoju boju duguju grafitu, koji je tokom formiranja dijamanta, ostao ugrađen u kristalnu rešetku dijamanta. Naravno, oni dolaze samo u jednoj nijansi zasićene crne boje , Fancy crna.

Beli safir

Klasifikovan kao dragi kamen, beli safiri mogu se u nekim slučajevima koristiti umesto dijamanata, ne samo zbog sličnosti s njim ili zato što su pristupačniji, već zato što je tvrdoća belog safira odmah posle dijamanata. Na Mosovoj skali zauzimaju drugo mesto, njihova trvdoća je ocenjena 9-kom. U poređenju sa dijamantima, čija je tvrdoća ocenjena sa 10-kom. Obzirom na gore navedene činjenice, ovaj dragi kamen je izdržljiv i pogodan za izradu nakita.

Prema široko rasprostranjenim verovanjima, ovaj dragi kamen donosi mudrost i snagu duha, ohrabruje oslobađanje vlastitih talenata i potencijala, istovremeno inspirišući pojednica da živi sa integritetom, ostajući veran svojim idealima. Ali, pored toga, beli safir je pogodan za zavet ljubavi onih koji se vole, jer predstavlja simbol onih koji su morali da se žrtvuju za druge i pored toga smanjuje ljubomoru u početnoj fazi partnerstva ili braka.

Karat - Postoji razlika između dijamanata i safira u celini, kada su u pitanju karati. Oba kamena mogu da imaju isti karat ili je težina različita,i safiri su teži od dijamanata. Preporučuje se, da kada se dvoumite koji karat da izaberete za beli safir, da pogledate njegovu veličinu u milimetrima.

Brus - Za razliku od dijamanata, beli safir treba da bude brušen na specifičan način, tako da dođe do izražaja jedinstvena lepota ovog kamena. Svaki juvelir će odrediti vlastiti standard kada je u pitanje brušenje safira, koji će pomoći da se istakne boja ovog kamena, kako bi se dobio što bolji kvalitet; ne postoji standard po kome se može odrediti “idealni brus” za safire u celini.

Čistoća - Kao i kod ostalih dragulja, postoji razlika kada se upoređuje čistoća između belog safira i dijamanta. Zahvaljujući činjenici da safiri potiču iz sredine bogate mineralima u tragovima, koji mogu da utiču na sam dragi kamen, prihvaćeno je da će svi safiri imati neke nečistoće i primese. Idealno čisti beli safiri su ekstremno retki.

Boja - nije sasvim uobičajeno da safiri budu beli i beli safiri dobrog kvaliita su baš retki. Ovi kameni spadaju u “bezbojne”. Neki od belih safira dolaze sa veoma svetlom nijansom plave, roze ili žute boje.