x
 
   

Smaragd

Smaragd, (klasifikovan kao dragi kamen) ima duboku i jasnu zelenu boju. Smaragd dobija ime od francuskog ‘esmeraude’ i engleske reči ‘emeraude’ što znači zeleni dragulj.

 

Smaragd, (klasifikovan kao dragi kamen) ima duboku i jasnu zelenu boju. Smaragd dobija ime od francuskog ‘esmeraude’ i engleske reči ‘emeraude’ što znači zeleni dragulj. Član je beril porodice, i dobija boju od tragova hroma i vanadijuma koji se javljaju pri nastanku kamena. Ima i belege, odnosno inkluzije i frakture na površini. Ove inkluzije i njihova intenzivna zelena boja ga čine jedinstvenim i specijalnim. Zbog svoje hemijske strukture smaragd je pomalo krhak i lako se lomi dok se obrađuje. Međutim, specijalni “rez smaragda” je razvijen kako bi očuvao integritet kristala. Postao je popularan tokom godina ne samo zbog smaragda, već i drugih dragulja. Ovaj rez se odnosi na pravougani rez sa zasecima, tako da njegova prava lepota dolazi do izražaja. Najčešće se nalazi u rudnicima u Kolumbiji, Uralu, Zambiji, Indiji, Madagaskaru, Norveškoj, Brazilu, Pakistanu, Australiji, i SAD-u.
SMARAGDNI VERENIČKI PRSTENOVI
Smaragd, čija je lepota u zelenoj nijansi, je jedan od posebnih dragulja i koristi se za nakit već vekovima. Njegova lepota je slavljena u mnogo priča, mitova i legendi. Kleopatra, kraljica Egipta, je poznata po tome što se divila smaragdu. Povezuje se sa Venerom, rimskom boginjom ljubavi, jer su Rimljani mislili da smaragd oslikava sve njene atribute: lepotu, plodnost i božanstvo. Ovaj kamen rođenja u maju simbolizuje obnavljanje života i večno proleće.
Pošto boja, rez i jasnoća mogu da mu utiču na vrednost, Glamira bira one najvišeg kvaliteta. Možete pronaći smaragde bilo kog oblika i karata kod Glamire, kako biste ukrasili odabrani nakit.
SMARAGDNE OGRLICE
Dok neki imaju žuto-zeleni odsjaj, Glamira više voli one koji ga imaju manje ili nemaju uopšte. Jer, najvredniji su oni smaragdi bez odsjaja i što zeleniji moguće. Glamira proizvodi nakit sa smaragdom, tako što bira one sa bogatijom saturacijom, što podrazumeva više sjaja i bolje svetlo. Ne samo minđuše, ogrlice i narukvice i smaragdni prstenovi za žene, već i manžetne za muškarce postoje u Glamira ponudi. Prvo treba da se odlučite za leguru koju ćete kombinovati sa smaragdom, zatim za težinu karata, i na kraju možete uklopiti smaragd sa malim setovima dragulja, kao što je dijamant, ili safir. Ovim putem možete napraviti Vaš nakit, par minđuša sa smaragdom ili priveske solitere. Sa nekim od prstenova sa smaragdom, možete imati iskru proleća i nadu za život pun ljubavi, i možete ih dati Vašoj ženi. Vi ste ti koji će dati značaj kombinaciji divnih boja smaragda i Glamirinih dizajna.
SMARAGDNE MINĐUŠE
boderISTRAŽITE JOŠ